Vilket lån du väljer har stor betydelse för den totala kostnaden. Ofta skiljer det flera tusen mellan det dyraste och det billigaste alternativet.
Att låna pengar är väldigt enkelt så länge man följer ett par viktiga grundprinciper. Du har säkert hört dessa råd tidigare men de tål att upprepas: Se till att alltid jämföra ränta, villkor, försäkringsmöjligheter och avgifter noga.
Att tänka både en och två gånger innan du tecknar ett avtal, minimerar risken att du senare känner dig lurad samtidigt som du får mer valuta för pengarna.
Räntan styr vad lånet kostar
Det finns mycket pengar att spara på att välja ett lågräntelån. Lånet med lägst ränta hittar du genom att jämföra den effektiva räntan. Den effektiva räntan avser den nominella räntan inklusive eventuella startavgifter och övriga standardkostnader. Man kan säga att den effektiva räntan återger den verkliga kostnaden för ett lån.
Kom ihåg att återbetalningstiden påverkar räntan, det gäller därför att kalkylera om det verkligen blir billigare att låna med 4% ränta i 25 år istället för en ränta på 15% i 2 år. Låt dig inte luras av siffervärdena. Se till att göra fullständiga kalkyler.
Se till att du vet vad du skriver under
I samband med att ett låneavtal upprättas, måste låntagaren godkänna en rad villkor genom att signera ett kontrakt. Detta avtal kan signeras med underskrift eller digitalt med hjälp av en e-legitimation. Det är otroligt viktigt att du känner till vad som står i detta avtal och det är ditt ansvar att förstå dess fulla innebörd. Underteckna aldrig ett avtal där du inte förstått kontraktets samtliga delar.
Bra att känna till är även att det finns något som kallas konsumentkreditlagen. Denna lag ställer krav på långivare så att denne inte kan erbjuda dig sämre villkor än vad som gäller enligt lagen. Om du anser att långivaren inte uppfyllt kriterierna i enlighet med konsumentkreditlagen kan ärendet prövas i domstol.
Se till att försäkra dig
Många som lånar pengar befinner sig vid lånetillfället i en pressad akutsituation. Det är då lätt att tänka väldigt kortsiktigt utan att väga in alla tänkbara faktorer. Ett vanligt misstag är att inte fundera över vad som händer med lånet om man plötsligt blir arbetslös, sjuk eller skadad. Utan låneskydd kommer du då tvingas betala tillbaka de lånade pengarna oavsett om du är kapabel att arbeta eller ej.
Genom att försäkra dig slipper du oroa dig för om dina livsförhållanden abrupt skulle förändras. Samtliga större kreditgivare och banker erbjuder låneskydd som aktiveras i samband med sjukdom, förlust av arbete, invaliditet eller dödsfall.
Se upp för dolda kostnader
Även om det finns lagar och förordningar som styr hur långivning får gå till, är det i slutänden alltid du själv som bär yttersta ansvar för de avtal du ingår. Inte minst snabblån har en tendens att bli rejält mycket dyrare än vad man från början hade räknat med. Det beror i första hand på att kreditgivarna inte alltid så tydligt anger att det tillkommer startavgifter eller ansökningskostnader. Men ser du bara till att ägna ett par extra minuter åt att granska alla premisser, undviker du garanterat att bli överraskad av eventuella ”dolda” kostnader.